VORES RETINOL-SERIE INDEHOLDER REN RETINOL


Retinol Serum indeholder 7.5% Retinol KS68 (2.2%), hvor af ren Retinol udgør 0.165%.

Retinol Night Cream indeholder 2.5% Retinol KS60 (10%), hvor af ren Retinol udgør 0.25%

Retinol Day Cream indeholder 1% Retinol KS60 (10%), hvor af ren Retinol udgør 0.1%

Retinol Eye Cream indeholder 1% Retinol KS60 (10%), hvor af ren Retinol udgør 0.1%

Længere nede på siden finder du en dybdegående gennemgang af Retinol samt dets egenskaber. 

Om Retinol

Retinolprodukterne til dagsbrug indeholder en mindre mængde UV-beskyttelse. Det anbefales at anvende en solbeskyttelse +15 sammen med produktet fordi retinoider kan øge hudens følsomhed over for sollys. Produktet kan være irriterende for huden i opstartsperioden. Derfor anbefaler vi at starte ud med dagcremen, og efter et par dage, kan du udvide med serummet og øjencremen.

Når huden har vænnet sig til retinolen, dvs. du føler ingen gener, er du klar til at starte med retinolcreme til natbrug. I opstartsperioden kan du forvente, at huden vil være rødlig og lidt irriteret. Forsvinder det ikke efter nogle dage, skal du overveje om du skal fortsætte med retinol i din hudpleje.

– Daglig anvendelse af retinol kan reducere aldringseffekten af ​stressrelateret adrenalin i huden. Desuden kan retinol gendanne hudens epidermale område ( det øverste hudlag) efter ekstern stress, og give fylde til dermis (det næste lag i huden). Effekten af dette er at huden glattes ud og får fylde indefra og hudens elasticitet bliver forøget.

– Retinoider reducerer og mindsker fine linjer og rynker ved at øge produktionen af ​kollagen. De stimulerer produktionen af ​​nye blodkar i huden, hvilket forbedrer hudfarven.

– Retinol hæmmer dannelsen af ​frie radikaler, blokerer aktiv iltskade og forbedrer hudens anti-aldringsevne (anti-age).

– Retinol har vist sig at have en positiv effekt på akneplaget hud og ardannelser deraf.

– Forbedringer med anti-age er først synlige ved regelmæssig brug i mindst 4 uger.

– Retinol udjævner alderspletter og blødgør huden, forbedrer hudbarrieren og tykkelsen.

– Retinol i hudpleje er en langsigtet rutine til at mindske rynker og alderstegn.

– Efter 9 måneders brug af retinol er de fine linjer omkring øjnene blevet forbedret betydeligt.

Test udført med 0,1% retinol

For at opnå den optimale effekt bør du opbevare dine Retinolprodukter et mørkt sted. Retinol er ustabilt og nedbrydes let, når dette udsættes for lys og luft.

Retinoider

Retinoider inkluderer vitamin-A og vitamin-A-lignende stoffer. Vitamin A er en gruppe af stoffer, som er essentielle for mange af kroppens funktioner. Afhængig af alder, køn og graviditet har vi brug for et sted mellem 0,35 og 1,1 g Vitamin A om dagen. Her vil fokus være på retinoider og huden.

Retinoider er en stor gruppe af biologisk aktive stoffer, som primært har deres effekt via påvirkning af genomet. Påvirkningen finder sted ved hjælp af specifikke retinoid-receptorer, hvoraf der findes to typer: Retinoic Acid Receptorer (RAR) og Retinoid X Receptorer (RXR).

På det cellulære plan kan retinoider stimulere cellulær aktivitet i en række hudceller som keratinocytter, fibroblaster, melanocytter og langerhans-celler. Dette kan resultere i positive virkninger som øgning af overhudens beskyttende funktion, reducere vandtab (og dermed tør hud), beskytte collagen mod nedbrydning og hæmme aktiviteten af visse enzymer, som er ansvarlige for nedbrydningen af den extracellulære matrix. Nogle (primært in vitro og dyreforsøg) studier har desuden vist, at nogle retinoider har en antioxidant og anti-bakteriel virkning.

Mange retinoider er meget velundersøgte og har vist meget positive virkninger i forhold til fx rynker, pigmentpletter og uren hud – og også nogle bivirkninger såsom hudirritation og mulig hormonforstyrrende effekt. Som med alt andet drejer det om at finde den rette balance.

Der findes både naturlige og syntetiske retinoider og ofte bliver de inddelt i tre generationer af retinoider baseret på molekylestrukturerne.

Retinoider er normalt fedtopløselige stoffer med en ring-formet struktur, hvorpå der er en kæde med skiftevis dobbelt- og enkelt-bindinger mellem C-atomerne. I enden af kæden er den struktur, som oftest udgør forskellen mellem de mest kendte retinoider.

Alene er retinoider ofte ikke særlig stabile, hvorfor de ofte bliver stabiliseret i relativt komplekse råvarer hos råvareproducenten – hvor selve retinoid-andelen typisk er mellem 1 og 10 %. Dermed kan et kosmetisk produkt indeholde fx 5 % af en retinoid-råvare, så at den reelle andel af ”ren” retinoid i det færdige produkt er 0,05 %, hvis det er en 1%-retinoid-råvare. Det er forskelligt hvordan producenter angiver mængden af retinoid – nogle angiver andelen af råvaren (inklusiv solventer, stabilisatorer og retinoid) og andre angiver andelen ”ren” retinoid. I nogle tilfælde er råvaren også formuleret på en særlig måde, som kan hjælpe til bedre hudgennemtrængning og/eller en langsommere frigivelse og dermed mindre risiko for uønskede bivirkninger.

Det anbefales ofte at undgå solen eller at bruge solcreme i forbindelse med retinoid-brug – primært fordi retinoider kan være ustabile i sollys. Dog er der også studier, som viser, at nogle retinoider har en UV-filtereffekt idet de absorberer UV-lys.

Herunder bliver de mest almindelige retinoider gennemgået.

Retonic Acid

Retinoic Acid eller på dansk Retinoinsyre kaldes også Tretinoin (all-trans form af Retinoic Acid). Stofgruppen i enden af kæden er her en syre-gruppe. Stoffet er forbudt at bruge i kosmetik i EU (kan bruges i lægemidler) og er temmelig hud-irriterende i selv meget lave koncentrationer. Studier tyder på, at det netop er dette stof, der er den primære årsag til bivirkningerne ved retinoider i produkter til huden. Retinoic Acid kan i kroppen omdannes til andre retinoider (Oxoretinoider), som endnu ikke er studeret i særlig høj grad.

Retinoic Acid Pure & Care
Figur 1 Retinoic Acid

RETINOL

Retinol eller vitamin A1-alkohol har en alkohol-gruppe i enden af kæde-strukturen og er blevet vurderet af SCCS (den europæiske videnskabelig komite for forbrugersikkerhed) i 2016 til at være sikker at bruge i ansigts- og håndprodukter og produkter, der vaskes af huden i en koncentration på 0,3 % og i bodylotions i en koncentration på 0,05 %.

Retinol kan (afhængig af bl.a. produktformuleringen, som molekylet er i) komme til det nedre lag af epidermis (overhuden), hvor der er levende celler og hvor cellerne deler sig og i mindre grad dermis (læderhuden) og meget mindre grad helt til subcutis (underhuden). I huden/kroppen kan Retinol blive (reversibelt) omdannet (oxideret) til Retinal, som derefter (irreversibelt) kan omdannes (oxideres) til Retinoic Acid – den primære aktive form. Retinol kan også blive esterificeret med en form for fedtsyre, og dermed danne Retinyl estere. Retinol og Retinyl estere udgør størstedelen af de naturlige tilstandsformer af retinoider, som findes i kroppen.

Retinol har en mindre kraftig virkning i forhold til Retinoic Acid – og mindre bivirkninger.

Retinol Illustration Pure & Care
Figur 2 Retinol

Retinal

Retinal kaldes også retinaldehyde og er meget lig Retinol, men i stedet for en alkoholgruppe (-OH) er det en aldehyd-gruppe – som kemisk set normalt er mere reaktiv end fx en alkoholgruppe og er afgørende for den receptor-uafhængige virkning af Retinal, som nogle studier har vist (anti-bakteriel effekt).

I kroppen bliver Retinal omdannet til Retinol (reversibelt) eller til Retinoic Acid (irreversibelt). Retinal påført huden vil relativt hurtigt blive omdannet til Retinol og derfra til Retinyl estere og i mindre grad oxideret til Retinoic Acid. Desuden kan enzymer i kroppens tarme omdanne (indtaget) karotenoider til Retinal.

Retinal ser ud til at være mindre kendt i hudpleje, men har ifølge studier en god effekt (på nogle områder lidt bedre end Retinol) og tilsyneladende nogenlunde lige så mild som Retinol i forhold til uønskede bivirkninger.

Retinal illustration Pure & Care
Figur 3 Retinal

Retinyl Estere

Dette er en gruppe af retinoider, hvor der på Retinolen er koblet en syre, så der dannes en esterbinding, hvilket gør molekylet mere stabilt. Eksempler er Retinyl Palmitate og Retinyl Acetate – disse to eksempler på Retinyl estere er med i vurdering fra SCCS med samme konklusion. De har ofte en mindre kraftig effekt og mindre risiko for bivirkninger, da de har en længere ”vej” til det de mere aktive former for retinoider.

Retinoic Acid Pure & Care
Figur 4 Retinyl Acetate
Retinyl Palmitate Pure & Care
Figur 5 Retinyl Palmitate

Retinoate estere

Denne relativt nye gruppe af retinoider har som udgangspunkt Retinoic Acid, hvorpå der er koblet en alkohol, så esterbindingen så at sige vender den anden vej i forhold til Retinyl esterne. Eksempler er Retinyl Retinoate (som også hører til gruppen af Retinyl estere), som består af Retinoic acid og Retinol koblet sammen via en ester-binding og Hydroxypinacolone Retinoate (der ofte sælges under råvare-handelsnavnet Granactive Retinoid, som indeholder 10% Hydroxypinacolone Retinoate og de resterende 90 % er solvent), som har vist sig at være mere stabil end nogle af de andre retinoider. Der er dog endnu ikke udført mange studier med dette stof.

Retinal illustration Pure & Care
Figur 6 Retinyl Retinoate
Hydroxypinacolone Retionate Illustration Pure & Care
Figur 7 Hydroxypinacolone Retinoate