Vitamin A - Retinol
Vores Retinol-serie indeholder ren Retinol
Retinol Serum indeholder 7.5% Retinol KS68 (2.2%), hvor af ren Retinol udgør 0.165%
Retinol Night Cream indeholder 2.5% Retinol KS60 (10%), hvor af ren Retinol udgør 0.25%
Retinol Day Cream indeholder 1% Retinol KS60 (10%), hvor af ren Retinol udgør 0.1%
Retinol Eye Cream indeholder 1% Retinol KS60 (10%), hvor af ren Retinol udgør 0.1%
Længere nede på siden finder du en dybdegående gennemgang af Retinol samt dets egenskaber.
Produkter med Retinol
Om Retinol
Retinolprodukterne til dagsbrug indeholder en mindre mængde UV-beskyttelse. Det anbefales at anvende en solbeskyttelse +15 sammen med produktet, fordi retinoider kan øge hudens følsomhed over for sollys. Produktet kan være irriterende for huden i opstartsperioden, og vi anbefaler derfor at starte ud med dagcremen og så kan du, efter et par dage, udvide med serummet og øjencremen.Når huden har vænnet sig til retinolen, og du altså ingen gener føler, er du klar til at starte med retinolcreme til natbrug. I opstartsperioden kan du forvente, at huden vil være rødlig og lidt irriteret. Forsvinder det ikke efter nogle dage skal du overveje, om du skal fortsætte med retinol i din hudpleje.
- Daglig anvendelse af retinol kan reducere aldringseffekten af stressrelateret adrenalin i huden. Desuden kan retinol gendanne hudens epidermale område (det øverste hudlag) efter ekstern stress og give fylde til dermis (det næste lag i huden). Effekten af dette er, at huden glattes ud og får fylde indefra og hudens elasticitet bliver forøget.
- Retinoider reducerer og mindsker fine linjer og rynker ved at øge produktionen af kollagen. De stimulerer produktionen af nye blodkar i huden, hvilket forbedrer hudfarven. Desuden hæmmer Retinol dannelsen af frie radikaler, blokerer aktiv iltskade og forbedrer hudens anti-aldringsevne (anti-age).
- Retinol har vist sig at have en positiv effekt på akneplaget hud og ardannelser deraf. Desuden udjævner det alderspletter, blødgør huden og forbedrer hudbarrieren og hudens tykkelsen. Forbedringer med anti-age er først synlige ved regelmæssig brug i mindst 4 uger.
- Retinol i hudpleje er en langsigtet rutine til at mindske rynker og alderstegn. Efter 9 måneders brug af retinol er de fine linjer omkring øjnene blevet forbedret betydeligt.
For at opnå den optimale effekt bør du opbevare dine Retinolprodukter et mørkt sted. Retinol er ustabilt og nedbrydes let, når dette udsættes for lys og luft.
Test udført med 0,1% Retinol
Retinoider
Retinoider inkluderer vitamin-A og vitamin-A-lignende stoffer. Vitamin A er en gruppe af stoffer, som er essentielle for mange af kroppens funktioner. Afhængig af alder, køn og graviditet har vi brug for et sted mellem 0,35 og 1,1 g Vitamin A om dagen. Her vil fokus være på retinoider og huden.
Retinoider er en stor gruppe af biologisk aktive stoffer, som primært har deres effekt via påvirkning af genomet. Påvirkningen finder sted ved hjælp af specifikke retinoid-receptorer, hvoraf der findes to typer: Retinoic Acid Receptorer (RAR) og Retinoid X Receptorer (RXR).
På det cellulære plan kan retinoider stimulere cellulær aktivitet i en række hudceller som keratinocytter, fibroblaster, melanocytter og langerhans-celler. Dette kan resultere i positive virkninger som øgning af overhudens beskyttende funktion, reducere vandtab (og dermed tør hud), beskytte collagen mod nedbrydning og hæmme aktiviteten af visse enzymer, som er ansvarlige for nedbrydningen af den extracellulære matrix. Nogle (primært in vitro og dyreforsøg) studier har desuden vist, at nogle retinoider har en antioxidant og anti-bakteriel virkning.
Mange retinoider er meget velundersøgte og har vist meget positive virkninger i forhold til eksempelvis rynker, pigmentpletter og uren hud. Dog findes der også nogle bivirkninger såsom hudirritation og mulig hormonforstyrrende effekt, men som med alt andet drejer det sig om at finde den rette balance og den rette mængde.
Der findes både naturlige og syntetiske retinoider og ofte bliver de inddelt i tre generationer af retinoider baseret på molekylestrukturerne.
Retinoider er normalt fedtopløselige stoffer med en ringformet struktur, hvorpå der er en kæde med skiftevis dobbelt- og enkeltbindinger mellem C-atomerne. I enden af kæden er den struktur, som oftest udgør forskellen mellem de mest kendte retinoider.
Alene er retinoider ofte ikke særlig stabile, hvorfor de ofte bliver stabiliseret i relativt komplekse råvarer hos råvareproducenten – hvor selve retinoid-andelen typisk er mellem 1% og 10 %. Dermed kan et kosmetisk produkt indeholde for eksempel 5% af en retinoid-råvare, så at den reelle andel af ”ren” retinoid i det færdige produkt er 0,05%, hvis det er en 1%-retinoid-råvare.
Det er forskelligt, hvordan producenter angiver mængden af retinoid – nogle angiver andelen af råvaren (inklusiv solventer, stabilisatorer og retinoid) og andre angiver andelen ”ren” retinoid. I nogle tilfælde er råvaren også formuleret på en særlig måde, som kan hjælpe til bedre hudgennemtrængning og/eller en langsommere frigivelse og dermed mindre risiko for uønskede bivirkninger.
Det anbefales ofte at undgå solen eller at bruge solcreme i forbindelse med retinoid-brug – primært fordi retinoider kan være ustabile i sollys. Dog er der også studier, som viser, at nogle retinoider har en UV-filtereffekt, idet de absorberer UV-lys.
Retinoider – herunder retinol og derivater af retinol - er ikke tiltænkt børn. Erfaring viser, at særligt ung hud kan reagere uhensigtsmæssigt ved overdreven brug af retinoider. Det er vigtigt at være opmærksom på sin huds reaktion og straks stoppe brugen, hvis huden reagerer uhensigtsmæssigt. Retinoider bør ikke bruges på solskadet og irriteret hud.
Det anbefales ikke at bruge vores retinol-produkter til børn under 14 år og til unge over 14 år anbefales det at starte forsigtigt ud og være særligt opmærksom på hvordan huden reagerer. Retinol-produkterne er generelt målrettet moden hud, eller hud som responderer positiv på retinol.
Er du gravid og i tvivl om du kan bruge Retinol?
Læs mere om graviditet og hudpleje på vores blog her.
Nedenfor vil de mest almindelige retinoider blive gennemgået, så du kan få en bedre forståelse for anvendelse af Retinol i dine hudplejeprodukter.
RETINOIC ACID
Retinoic Acid eller på dansk Retinoinsyre kaldes også Tretinoin (all-trans form af Retinoic Acid). Stofgruppen i enden af kæden er her en syre-gruppe. Stoffet er forbudt at bruge i kosmetik i EU (kan bruges i lægemidler) og er temmelig hud-irriterende i selv meget lave koncentrationer. Studier tyder på, at det netop er dette stof, der er den primære årsag til bivirkningerne ved retinoider i produkter til huden. Retinoic Acid kan i kroppen omdannes til andre retinoider (Oxoretinoider), som endnu ikke er studeret i særlig høj grad.
Figur 1. Retinoic Acid
RETINOL
Retinol eller vitamin A1-alkohol har en alkohol-gruppe i enden af kæde-strukturen og er blevet vurderet af SCCS (den europæiske videnskabelig komite for forbrugersikkerhed) i 2016 og igen i 2022 (hvor også Retinyl Acetate og Retinyl Palmitate blev vurderet). Konklusionen fra 2022 at retinol er sikker at bruge op til 0,05 % i bodylotions og op til 0,3 % i andre leave on produkter såsom ansigtscremer og produkter, som vaskes af huden. Denne begrænsning forventes at bliver vedtaget som lovgivning i løbet af 2024/2025 sammen med et krav om, at der på produkter, der indeholder retinol (og/eller Retinyl Acetate og Retinyl Palmitate) skal stå, at produktet indeholder vitamin A-relaterede forbindelser, som bidrager til dit daglige indtag af vitamin A.
Retinol kan (afhængig af blandt andet produktformuleringen, som molekylet er i) komme til det nedre lag af epidermis (overhuden), hvor der er levende celler og hvor cellerne deler sig og i mindre grad dermis (læderhuden) og meget mindre grad helt til subcutis (underhuden). I huden/kroppen kan Retinol blive (reversibelt) omdannet (oxideret) til Retinal, som derefter (irreversibelt) kan omdannes (oxideres) til Retinoic Acid – den primære aktive form. Retinol kan også blive esterificeret med en form for fedtsyre og dermed danne Retinyl estere. Retinol og Retinyl estere udgør størstedelen af de naturlige tilstandsformer af retinoider, som findes i kroppen.
Retinol har en mindre kraftig virkning i forhold til Retinoic Acid – og færre bivirkninger.
Figur 2. Retinol
RETINAL
Retinal kaldes også retinaldehyde og er meget lig Retinol, men i stedet for en alkoholgruppe (-OH) er det en aldehyd-gruppe – som kemisk set normalt er mere reaktiv end for eksempel en alkoholgruppe og er afgørende for den receptor-uafhængige virkning af Retinal, som nogle studier har vist (anti-bakteriel effekt).
I kroppen bliver Retinal omdannet til Retinol (reversibelt) eller til Retinoic Acid (irreversibelt). Retinal påført huden vil relativt hurtigt blive omdannet til Retinol og derfra til Retinyl estere og i mindre grad oxideret til Retinoic Acid. Desuden kan enzymer i kroppens tarme omdanne (indtaget) karotenoider til Retinal.
Retinal ser ud til at være mindre kendt i hudpleje, men har ifølge studier en god effekt (på nogle områder lidt bedre end Retinol) og tilsyneladende nogenlunde lige så mild som Retinol i forhold til uønskede bivirkninger.
Figur 3. Retinal
RETINYL ESTERE
Dette er en gruppe af retinoider, hvor der på Retinolen er koblet en syre, så der dannes en esterbinding, hvilket gør molekylet mere stabilt. Eksempler er Retinyl Palmitate og Retinyl Acetate – disse to eksempler på Retinyl estere er med i vurderingerne fra SCCS i 2016 og 2022 med samme konklusion. Og ligeså forventes disse to retinyl estere at blive skrevet ind i lovgivningen med begrænsningerne max 0,05 % målt som retinol-ækvivalent i bodylotions og max 0,3 % målt som retinol-ækvivalent i andre leave on og rinse off produkter sammen med kravet om at skrive at produktet indeholder vitamin A-relaterede forbindelser, som bidrager til dit daglige indtag af vitamin A.
Retinyl estere har ofte en mindre kraftig effekt og mindre risiko for bivirkninger, da de har en længere ”vej” til de mere aktive former for retinoider.
Figur 4. Retinyl Acetate
Figur 5. Retinyl Palmitate
RETIONATE ESTERE
Denne relativt nye gruppe af retinoider har som udgangspunkt Retinoic Acid, hvorpå der er koblet en alkohol, så esterbindingen så at sige vender den anden vej i forhold til Retinyl esterne. Eksempler er Retinyl Retinoate (som også hører til gruppen af Retinyl estere), som består af Retinoic acid og Retinol koblet sammen via en ester-binding og Hydroxypinacolone Retionate (der ofte sælges under råvare-handelsnavnet Granactive Retinoid, som indeholder 10% Hydroxypinacolone Retinoate og de resterende 90% er solvent), som har vist sig at være mere stabil end nogle af de andre retinoider. Der er dog endnu ikke udført mange studier med dette stof.
Figur 6. Retinyl Retionate
Figur 7. Hydroxypinacolone Retionate
Kilder:
Mukherjee, S. et. Al. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clinical Interventions in Aging. 2006;1(4):327-348.
Rakusa Z. T. et. Al. Retinoid stability and degradation kinetics in commercial cosmetic products. Journal of Cosmetic Dermatology. 2020. 18. Nov.
Rasmussen H. H. & Andersen J. R., Vitaminer – A11. Dansk Selskab for Klinisk Ernæring. Revideret 16.04.2020. Lokaliseret den 4. Januar 2021 på https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper
/Grupper/36500
Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS opinion on Vitamin A (Retinol, Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate). European Commission, 2016. SCCS/1576/16
Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS revision of the scientific Opinion (SCCS/1576/16) on Vitamin A (Retinol, Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate). European Commission, 2022. SCCS/1639/21
Sorg O., Antilette C., Kaya G. & Saurat J. Retinoids in cosmeceuticals. Dermatologic Therapy 2006; 19:289-296.
Zasada M. & Budzisz E. Retinoids: Active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments. Postepy Dermatol Alergol. 2019;36(4):392-397.
Forhandles i Normal
Gratis levering i DK over 300,- / i EU over €50*
1-3 dages levering